Je stem is een krachtig middel, dat vaak onderschat wordt. Hoe je klinkt, zegt veel over wie je bent en wat je intenties zijn met de ander. Immers, je communiceert met je boodschap, je lichaamstaal en je stem. Maar als je je stem verkeerd gebruikt, dan werkt je stem tegen je. Hoe goed je boodschap ook is. Dit zijn drie vaak gemaakte fouten in stemgebruik. Dankzij de oplossingen kun jij die fouten voorkomen!

Probleem 1: Je overtuigt niet

Wanneer je bijvoorbeeld te hoog praat, komt je boodschap minder krachtig over. Mensen die te hoog praten worden gezien als personen die machteloos zijn. Hoge tonen worden gekoppeld aan (lichte) paniek en dus wordt de toehoorder daar nerveus van.

Oplossing: Pak rust voordat je gaat spreken
Door een aantal keren bewust door je buik te ademen, verdwijnt een groot deel van de zenuwen. Hierdoor zakt je stem van nature omlaag.

Probleem 2: Je forceert je stem

Authenticiteit is belangrijk, je luisteraar wil zich serieus genomen voelen. Wanneer je overdreven laag praat is dat niet alleen slecht voor je stembanden, het gaat ook ten koste van je vertrouwen. Je luisteraar vertrouwt immers sneller een spreker die zichzelf is, dan een spreker die acteert.

Oplossing: Bereid je goed voor
Als je goed voorbereid bent op wat je gaat vertellen, krijg je zelfvertrouwen. Je weet immers precies wat je wil vertellen en waarom. Dit creƫert oprecht zelfvertrouwen en dus durf je natuurlijker te spreken.

Probleem 3: Te hoog tempo

Dit herken je vast wel: vanuit enthousiasme of zenuwen praat je zo snel dat je publiek je niet meer kan volgen. Een te hoog tempo vertroebelt je boodschap en het is onprettig om naar te luisteren. Je luisteraars moeten te veel moeite doen om je te volgen en haken dan af. Bovendien jaag je je luisteraars ook onnodig op met een te hoog tempo, ze worden zenuwachtig.

Oplossing: Voor in je mond spreken
Professionele sprekers hebben geleerd goed te articuleren. Je mond heeft bij een goede articulatie tijd nodig om de woorden af te maken. Dat heeft een extra voordeel: het is onmogelijk geworden om in een te hoog tempo te spreken. Je gaat er net iets langzamer van praten en dat is meestal exact het tempo dat prettig is om naar te luisteren.

Presentatietraining

Wil jij leren hoe je je stem effectief inzet in je podcast? Leer alles over tempo, intonatie en emotie in de podcast presentatietraining met trainer Timo Kamst.

1 reactie

  1. […] is effectief stemgebruik ook essentieel om de aandacht vast te houden. Meer daarover lees je in dit blog.Een goede voorbereiding is het halve werkMaar als je micropijn echt wil ontwijken, dan zit er maar […]

Laat een reactie achter