De hersenen als vijand
Als podcastpresentator werk je in de aandacht industrie. Wie is dan je grootste vijand? Wie verpest die relatie tussen jou en je luisteraar? Is dat een concurrerend radiostation, een andere podcast of de televisie?
Nee. Ondanks het feit dat alles wat de aandacht van jouw luisteraar wil hebben een concurrent is, heb je een nog veel grotere vijand: de hersenen van jouw luisteraar.

Voorkom saaie informatie
Die zijn namelijk zo geprogrammeerd dat ze moeilijke materie willen ontwijken. Hoe ingewikkelder en saaier de informatie is die op hersenen afkomen, hoe harder die hersenen gaan werken om die informatie actief te ontwijken. Dat komt omdat hersenen willen overleven. En alles wat die hersenen niet begrijpen, is een bedreiging en moet dus ontweken worden. Het verklaart direct waarom je vroeger in de klas weg zat te dromen tijdens die gortdroge economieles.

Micropijn in je hersenen
Droge en saaie informatie verwerken is zelfs zo vervelend voor je hersenen, dat dat pijn doet op microniveau. Met andere woorden: als jij saai presenteert of vertelt, niet prikkelt en niet interessant bent voor je luisteraar, veroorzaak je micropijn.
De hersenen van je luisteraar doen bij micropijn alles om jouw boodschap actief te vermijden. En dus verlies je die luisteraar. En je weet het vast, een luisteraar verliezen kan op twee manieren: die luisteraar zet jouw podcast actief uit. Of je luisteraar gaat “zappen in het hoofd”. Gedachtes dwalen dan af naar zaken die wel relevant zijn voor jouw hersenen.

Micropijn voorkomen in je podcast
Hoe voorkom je die micropijn en eventueel wegzappen dan? Daar zijn volgens de schrijvers van Spreek Als Ted een aantal wapens voor. De eerste is oprechte passie. Spreek als presentator altijd vanuit oprechte interesse en je luisteraar zal dat aanvoelen en een connectie met jou maken.
Een andere tool is nieuwe kennis brengen aan je luisteraar. Hersenen verwelkomen nieuwe interessante informatie met hetzelfde fanatisme als dat ze droge feiten actief vermijden. Het is weer die overlevingsdrang waardoor hersenen willen ontwikkelen en nieuwe kennis willen vergaren. Hoe meer informatie, hoe groter de kans dat je hersenen de wereld begrijpen en dus ook kunnen overleven. Ook het direct duidelijk maken wat jouw podcast voor waarde heeft voor de luisteraar is essentieel om de aandacht te grijpen. Natuurlijk is effectief stemgebruik ook essentieel om de aandacht vast te houden. Meer daarover lees je in dit blog.

Een goede voorbereiding is het halve werk
Maar als je micropijn echt wil ontwijken, dan zit er maar één ding op: bereid je podcastaflevering grondig voor. Zorg dat je de juiste woorden kiest, spanning opbouwt, emoties oproept, to the point bent en je boodschap of verhaal levendig vertelt. Een radioprogramma of sterke podcast klinkt makkelijk en dat hoort ook zo. Maar om de micropijn van droge info en saaiheid te vermijden, zul je het vak van presenteren en verhalen vertellen moeten beheersen.

Word een sprankelende presentator
Wil jij leren hoe jij voor de luisteraar een mooie ervaring maakt van je podcast? Volg dan de podcast presentatietraining van de PodcastHelden, of krijg persoonlijke, op maar gemaakte begeleiding bij het ontwikkelen van je presentatievaardigheden. Neem in dat geval contact met ons op voor vrijblijvende informatie.

Laat een reactie achter